De ce nu trebuie să ne culcăm nervoși

de: Andrada Bonea
30 11. 2016

Ni se spune deseori să nu ne culcăm supărați, dar adesea e doar un clișeu în relații. Potrivit unui nou studiu, efectele ar putea fi mai grave decât o stare de disconfort banală.

Somnul ne ajută să ne consolidăm amintirile și are un rol vital în procesarea și stocarea informațiilor utile. Un nou studiu arată că același principiu se aplică gândurilor negative: dacă adormi cu ele, ar putea fi mai greu să le uiți pe termen lung. A fost efectuat de experții de la Universitatea Beijing Normal din China, iar aceștia recomandă să ne rezolvăm conflictele înainte de a adormi, potrivit Science Alert.

Oamenii de știință au recrutat 73 de studenți, pentru a testa modul în care aceștia pot suprima amintirile negative, precum și impactul somnului în acest proces. Participanților li s-a cerut să asocieze imagini ale unor chipuri neutre cu imagini cu oameni răniți, corpuri mutilate și copii care plâng. A doua zi, după un somn binemeritat, li s-au arătat aceleași fețe neutre și li s-a cerut fie să își amintească asocierile negative, fie să încerce să le blocheze.

Tehnica pe care au folosit-o experții se numește think/no-think. Când participanților li se cere să își aducă aminte de ceva, aceștia se străduiesc să o facă. Când, dimpotrivă, li se cere să nu se gândească la ceva, încep să evite conștient ideea.

Testele au arătat că eforturile de blocare a amintirilor negative au fost mai eficiente la 30 de minute după ce acestea s-au fixat, decât după 24 de ore și un somn complet. Cercetătorii au scanat creierele voluntarilor, iar testele au arătat că atunci când aceștia au încercat să își amintească sau să inhibe amintirile la doar 30 de minute după ce au învățat asocierile, activitatea lor neuronală era centrată în hipocamp. După somn, activitatea a fost redusă în hipocamp și a fost dispersată în mai multe regiuni asociate cu memoria și procesarea informației. Printre acestea se numără cortexul parietal, girusul angular și girusul temporal.

Așadar, când amintirile sunt distribuite în mai multe părți din creier, scopul este de a facilita stocarea lor pe termen lung. Prin urmare, dacă vrei să uiți ceva neplăcut, ar fi mai bine să încerci să rezolvi problema înainte de a te culca, pentru că altfel riști să fii bântuit de evenimentul respectiv mai mult decât ar fi cazul.